Istorijska kapitalizacija na tržištu! 180 puta veća od GDP-a!

TradeWin24
Foto: canva.com
08.12.2020

TESLA – Za ovu nedelju odlučili smo se da nastavimo sa tehničkom analizom akcija kompanije Tesla, ovog puta na manjem vremenskom intervalu. Trend ove akcije je i dalje u uzlaznoj putanji na većim vremenskim intervalima i mislimo da će se takav trend i dalje nastaviti u sledećim mesecima. Prethodne nedelje naveli smo da očekujemo mali rast cene akcija ove kompanije, ali samo do veoma jakih tehničkih nivoa otpora koji se nalaze između 660 i 700 USD. Očekujemo da sa ovih nivoa cena akcije počne da gubi privremeno svoju vrednost u korektivnoj sekvenci koja predstavlja pauzu pred potencijalno novi rast. Nivoi podrške se nalaze između 450 i 500 USD i ti nivoi bi trebalo da budu dovoljno jaki da se potencijalni pad cene zaustavi.

SP500 – Indeks SP500 je i dalje nastavio ka višim nivoima protekle nedelje oslanjajući se na dolazak vakcine, kao i brzi dolazak neophodnog stimulusa sa fiskalne strane. Većina tržišta i dalje neumorno kupuje akcije. U ovom momentu možemo samo da odredimo neke nivoe otpora do kojih bi ovaj rast eventualno mogao da se nastavi.  Sa tehničkog aspekta, ako akcije ne krenu ka nižim nivoima sa predstavljene snažne linije otpora koja se nalazi na 3.700 vrlo je moguće da će se rast indeksa nastaviti ka sledećim nivoima otpora, koji se nalaze na oko 3,900. Indikator relativne snage indeksa signalizira relativno visoke nivoe na strani trenutnog trenda kupovine. Nivo otpora pomera se na 3,700 dok se nivoi podrške nalaze na 3.210. Zanimljiv podatak je da se tržišna kapitalizacija ovog indeksa prošle nedelje pomerila na novo najviše očitavanje u istoriji, a to je da je sam indeks 180 puta veći  nego trenutni BDP.

NASDAQ100 – Tehnološki indeks Nasdaq 100 je nastavio rast cene protekle nedelje u sporom ritmu. Cena indeksa je trenutno na našem nivou otpora koji se nalazi na 12.517. Sledeći nivo otpora nalazi se blizu 13.000. Porast cena kompanija koje pružaju on-line usluge zbog obnavljanja pandemije i dalje se nastavio protekle nedelje. Najveća imena koja se nalaze u ovom indeksu su Amazon, Google, Facebook i Netflix. Ove kompanije i dalje ostvaruju rast cene svojih akcija, iako se trenutno nalaze u nekoj vrsti postraničnog kretanja, što može biti pauza pred novi rast. Indikator relativne snage trenda bliži se visokim očitavanjima.

XAU/USD – Cena zlata protekle nedelje stigla je veoma blizu naših spomenutih nivoa podrške i cena je odreagovala svojim rastom uglavnom zbog nastavka pada dolara. Dok god naši ključni nivoi podrške ne budu prevaziđeni zlato će imati mogućnost za porast cene. Trenutni rast nije dovoljan kako bismo još potvrdili preokret ka višim nivoima. Nivo podrške ostaje na 1.747, dok se nivo otpora sada nalazi na 1.892 USD.

NAFTA – Cena Američke lake nafte trgovala je na malo višim nivoima prethodne nedelje.  I dalje smo mišljenja da  trenutna cena ne oslikava ekonomsku realnost, jer se usled pandemije ovaj energent troši u smanjenim količinama, a trenutni optimizam o skorom oporavku nije utemeljen, jer smatramo da će za takav oporavak trebati duže vremena. Iako cena trguje na višim nivoima, ne očekujemo da ona nastavi da raste bez neke manje korekcije i kratkoročnog pada cene. Nivo otpora se pomera na 50 USD, dok se nivo podrške za sada pomera na nivoe od 42 USD.

EURUSD – Valutni par EUR/USD trgovao je iznad naših nivoa otpora protekle nedelje što nas primorava da promenimo tehničku sliku ovog valutnog para. Ovaj rast se desio u korelaciji sa rastom američkih akcija i padom dolara, jer su cene ovih  proizvoda povezane. Sledeća dva nivoa otpora se nalaze na 1.22 i 1.25 nivoa odakle očekujemo vraćanje ka nivoima od 1,14/1,16.  Centralna banka Evrope najavila je novi veliki paket stimulusa na sastanku koji se održava ove nedelje i to u četvrtak.  Ekonomija u Evropi je i dalje ranjiva u ovim ekonomskim uslovima, inflacija je ispod ciljanog nivoa postavljenog od strane Evropske centralne banke, a većina ekonomskih parametara je i dalje mnogo bolja u Americi. I dalje smatramo da su ovi nivoi neodrživi za evropsku ekonomiju u sadašnjim uslovima.

BTCUSD – Cena kripto valute Bitkoin koja je prilično porasla proteklih nedelja naglo je pala u proteklih nekoliko dana, kada je dostigla nivo blizu prethodne najviše cene iz 2017. Sa nivoa blizu 19.500 cena se spustila na nivoe od 16.000. Trenutno teška situacija u ekonomijama,  rast tehnoloških dešavanja u svetu, kao i ograničena količina ove kriptovalute daju investitorima podstrek da i dalje ulažu u Bitkoin na dugoročne staze. Posle dostizanja nivoa podrške oko 16.000 cena nastavlja da raste ka sledećim nivoima otpora koji se nalaze na 20.350 i 21.350. Trenutno se cena kreće postranično i mislimo da će posle ove pauze cena nastaviti da raste do navedenih nivoa otpora.

 

OTVORI RAČUN

TRADEWIN24

Investiraj odmah