Jen oslabio, pažnja preusmerena sa Bliskog istoka na trgovinske pregovore

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: Thomas White
Jen oslabio, pažnja preusmerena sa Bliskog istoka na trgovinske pregovore

Jen je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta, budući da su ulagači zaključili da SAD i Iran ne žele eskalaciju vojnog sukoba, pa se pažnja preusmerila na najave potpisivanja američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Jen je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 109,49 jena za dolar.

Kurs dolara prema evru bio je gotovo nepromenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, zadržavši se na 1,1110 dolara za evro.

Američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija u Iraku krajem prošle nedelje, podstaklo je kupovinu imovine koju ulagači smatraju sigurnim ulaganjem, poput jena, švajcarskog franka, ali i dolara. Razlog su bila strahovanja od eskalacije vojnog sukoba između SAD-a i Irana na Bliskom istoku.

Iran je u noći s utorka na sredu odgovorio raketnim napadima na američke oružane snage u Iraku, a američki predsednik Donald Tramp, najavio je ekonomske sankcije Teheranu ali ne i primenu oružane sile.

Tržišta su protumačila te poteze kao znak da ni Teheran ni Vašington ne žele dalju eskalaciju oružanog sukoba pa su se cene zlata, nafte i valuta-utočišta stabilizovale nakon snažnog uzleta juče ujutru.

Očekuje se da će se pažnja sada ponovo preusmeriti na svetsku ekonomiju i američko-kineske trgovinske pregovore. Vašington i Peking trebali bi iduće nedelje da potpišu trgovinski sporazum, što podstiče apetit ulagača za rizičnom imovinom.

Procenjuje se da će sporazum otkloniti neizvesnost koja trenutno najviše pogađa svetsku ekonomiju i time podstaći snažniji rast.

Među ostalim valutama kineski juan je danas na inostranim tržištima dostigao najviši nivo prema dolaru u pet meseci, od 6,9175 juana za dolar, poduprt stabilnom inflacijom u Kini.

Pažnju je privukao podatak da su proizvođačke cene u Kini u decembru pale nešto slabije nego u prethodnom mesecu, što po tumačenju tržišta ostavlja dovoljno prostora Pekingu da nastavi s podsticajnim merama monetarne politike, kako bi podstakao posustali ekonomski rast.

Neki se ulagači pribojavaju da bi kineska središnja banka zbog snažnog rasta potrošačkih cena, mogla biti suzdržanija u podsticajnim merama.