Kina pritiska Trampa da ukloni tarife iz trgovinskog sporazuma

  • Izvor: Tanjug
Kina pritiska Trampa da ukloni tarife iz trgovinskog sporazuma

Vašington mora da ukine kaznene tarife na uvoz kineske robe ako dve strane postignu trgovinski sporazum, saopštila je danas Kina, ukazujući na to da Peking ostaje pri svom stavu uoči još jednog potencijalnog povećanja američkih carina 15. decembra.

„Kina veruje da će, ukoliko dve strane postignu ‘prvu fazu’ sporazuma, u skladu sa tim biti ukinute tarife“, izjavio je portparol Ministarstva trgovine Gao Feng.

Gao je dodao da su pregovarači u „tesnoj komunikaciji“, ali da nema drugih detalja.

Američka agencija podseća da dve strane pregovaraju o detaljima „prve faze“ sporazuma koji je predsednik SAD-a Donald Tramp najavio u oktobru. Peking je prošlog meseca saopštio da je američka strana pristala da ukine neke tarife, ali je Tramp to odbacio.

Dve strane su uvele tarife na uzajamni uvoz robe u vrednosti više milijardi dolara u sukobu vezanom za tehnološke ambicije i spoljnotrgovinski suficit Pekinga. To je poremetilo globalnu trgovinu i zapretilo „hlađenjem“ svetskog ekonomskog rasta.

Vašington je ranije najavio da će 15. decembra povećati carine na dodatni 160 milijardi vredan uvoz proizvoda iz Kine, koji obuhvata, između ostalog, pametne telefone i igračke. Time će proširiti kaznene dažbine na skoro sve što SAD kupuju od Kine.

Globalna finansijska tržišta su pala ove sedmice nakon što je Tramp mogućnost postizanja sporazuma do kraja ove godine doveo u pitanje.

Detalji sporazuma najavljenog 12. oktobra tek treba da budu objavljeni.