Kina uvela sankcije Americi zbog Hong Konga

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Getty Images
Kina uvela sankcije Americi zbog Hong Konga

Kina je suspendovala razmatranje zahteva Sjedinjenih Američkih Država za posetu ratnih brodova i aviona Hongkongu, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing.

Peking je, takođe, uveo sankcije za nekoliko nevladinih američkih organizacija, uključujući “Human Rights Watch”, “NDI” i “Freedom House”.

Ove mere predstavljaju odgovor na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp potpisao dva zakona o Hongkongu, o zaštiti ljudskih prava i demokratije, kao i o zabrani isporučivanja policijske opreme u Hongkong.

Ovim dokumentima se menja zakon o politici Sjedinjenih Američkih Država o Hongkongu iz 1992. godine i predlaže godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa ovim regionom u zavisnosti od stepena njegove autonomije.

Od početka juna u Hongkongu se održavaju masovni protesti izazvani razmatranjem nacrta zakona o izručenju. Na kraju su vlasti učinile ustupke i početkom oktobra ovaj dokument je povučen.

Bez obzira na to, neredi nisu prestali, postali su malobrojniji, ali nasilniji. Za samo šest meseci u Hongkongu je održano više od 900 demonstracija i marševa, a privedeno je gotovo šest hiljada ljudi.