Kineski izvoz neočekivano pao u avgustu

  • Izvor: seebiz
  • Foto: Reuters
Kineski izvoz neočekivano pao u avgustu

Kineski izvoz neočekivano je pao u avgustu zbog naglog posustajanja isporuka u SAD, što je dodatno potpirilo strah od posledica trgovinskog rata između dva privredna giganta, pišu britanski mediji.

Kineski je izvoz u avgustu pao jedan posto u odnosu na isti mesec prošle godine, najviše od juna kada se smanjio 1,3 posto, iako su analitičari očekivali da će porasti.

Izvoz u SAD potonuo je u prošlom mesecu 16 posto na godišnjem nivou, nakon 6,5-postotnog smanjenja u julu. Uvoz se smanjio 22,4 posto.

Kineski izvoz u Europu, Južnu Koreju, Australiju i jugoistočnu Aziju takođr se pogoršao na godišnjoj osnovi u poređenju sa julom.

Izvoz u Japan i Tajvan bio je neznatno bolji nego u prethodnom mesecu.

Sada već 12-mesečni trgovinski sukob SAD-a i Kine eskalirao je u avgustu nakon najave Vašingtona da će uvesti dodatne 15-postotne carine na uvoz široke lepeze kineskih proizvoda, podseća BBC.

Kina je uzvratila istom merom i dozvolila slabljenje domaće valute kako bi ublažila deo pritiska koji generiraju američke carine. Juan je tako u avgustu prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar prvi put od globalne finansijske krize. Vašington je zbog toga optužio Peking za manipulaciju kursom valute.

Prošlog petka kineska središnja banka sedmi je put od početka prošle godine smanjila obvezne rezerve banaka kako bi oslobodila više novca za kreditiranje. Očekuje se da će Peking uskoro uvesti i dodatne posticajne mere kako bi otklonio rizik naglog usporavanja privrede.

"Izvoz je još uvek slab, uprkos značajnom slabljenju juana, pa se nameće zaključak da je slabašna spoljašnja potražnja najvažniji faktor koji utiče na izvoz u ovoj godini", rekao je Zhang Yi, ekonomista iz Zhong Hai Sheng Rong Kapital Mennadžmenta.

Mnogi analitičari predviđaju dalje slabljenje kineskog izvoza u narednim mesecima, sa obzirom na nove američke carine koje stupaju na snagu 1. oktobra i 15. decembra.

Kina i SAD prošlog su četvrtka dogovorili obnovu trgovinskih pregovora u oktobru u Washingtonu, nakon neuspelog trgovinskog sastanka u julu.