Kompanija Reno zabeležila prvi gubitak nakon više od jedne decenije

  • Izvor: Tanjug
Kompanija Reno zabeležila prvi gubitak nakon više od jedne decenije

Kompanija Reno je saopštila danas da je 2019. godine zabeležila prvi gubitak u više od jedne decenije i da je smanjila ciljanu maržu za 2020.

Francuski proizvođač automobila, koji je u savezu sa japanskim Nisanom, iskazao je gubitak od 141 milion evra kao svoj udeo u finansijskom rezultatu grupe, delom zbog rashoda vezanih za neka njegova kineska mešovita preduzeća, ali i afere oko Karlosa Gosna, bivšeg šefa alijanse Reno-Nisan, koji je pobegao iz Japana, gde ga je čekalo suđenje pod optužbom za finansijske malverzacije.

Nisan, u kojem Reno ima 43 odsto udela, takođe je doprineo ukupnom negativnom rezultatu, budući da je ove nedelje izvestio o svom prvom kvartalnom gubitku u skoro deset godina i smanjio prognozu operativne dobiti, prenosi Rojters.

Ukupna prodaja vozila Renoove grupe pala je za 3,3 odsto, na 55,53 milijardi evra.

Kompanija je smanjila ciljanu operativnu maržu za 2020. godinu na nivo između 3 i 4 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 4,8 procenata, i srezala predloženi iznos dividende za 2019. godinu za gotovo 70 odsto u odnosu na godinu ranije. Akcije Renoa su na jutrošnjem trgovanju na Pariskoj berzi pale za 4,3 procenta.

Reno predviđa pad globalnog tržišta automobila ove godine i smanjenje njegove prodaje u Evropi i Rusiji za oko 3 odsto.

Prodaja Renoa je posrnula u nekoliko zemalja, uključujući Argentinu, a iz kompanije su naveli da treba popraviti poslovanje u Kini, gde rade u partnerstvu sa Dongfengom na električnim vozilima i sa Brilijans Čajna Otomotiv Holdingom, na komercijalnim automobilima.

U saopštenju Renoa se navodi da u poslovnim ciljevima nisu uzeti u obzir mogući uticaji krize s korona virusom u Kini, gde kompanija ima fabriku u Vuhanu, epicentru epidemije, koja je trenutno zatvorena, navodi Rojters.