Kretanje cena zlata u poslednjih 50 godina

Jasmina Ostojić/Tradewin 24
Foto: Canva
11.10.2022

Fizičko zlato u polugama u najvećoj meri kupuju centralne banke i fondovi koji emituju ETF-ove čija se cena kreće u korelaciji sa cenom zlata. Prema podacima Blumberga poslednjih godina centralne banke povećavaju svoju tražnju za fizičkim zlatom.  Najveći potrošači zlata su proizvođači nakita, a sve veći udeo u potrošnji zlata ima industrija. Naime, zlato se sve više upotrebljava u proizvodnji precizne elektronike i medicinskih uređaja. Iz ovog možemo zaključiti da kada raste tražnja za ovim industrijskim proizvodima raste i tražnja za zlatom što je jedan od faktora rasta cene zlata. 

Zlato je kroz ljudsku istoriju bilo veoma značajno. Posmatrano je kao čuvar vrednosti. Pre svega, zlato predstavlja ograničeni resurs, ima ga u veoma malim količinama, visoki su troškovi eksploatacije ali je roba koja ne gubi na kvalitetu. Upravo je ovo definisalo zlato kao čuvara vrednosti. Još jedna činjenica jeste ta što zlato predstavlja univerzalno sredstvo plaćanja. Gotovo svaka roba je zamenjiva za zlato. Cena unce zlata 1970. godine iznosila je 35 dolara. Ove godine cena zlata je uglavnom oko 2000 dolara. Da ste te godine za 35 dolara kupili uncu zlata, ove godine mogli ste je prodati po ceni oko 2000 dolara. Ne biste bili na gubitku, očuvali biste vrednost. Međutim, da ste čuvali tih 35 dolara, danas biste mogli mnogo manje da kupite roba i usluga za taj iznos.

Ulaganje u fizičko zlato iziskuje i brojne troškove. Ovi troškovi se odnose pre svega na skladištenje i osiguranje. Ukoliko investitor raspolaže sa manjom količinom kapitala ovi troškovi mogu iznositi mnogo u poređenju sa uloženom količinom sredstava u kupovinu zlata.  

Kretanje cene zlata u proteklih  50 godina


Primećujemo nagli rast cene zlata 1980. godine. Ovaj nagli skok je izazvan iranskom talačkom krizom. Tada je cena zlata dostigla 850 USD. Tek za 28 godina cena zlata je ponovo dostigla nivo iz 1980. godine. Tokom 2020. godine cena zlata je premašila nivo od 2000 USD. U nastavku ćemo malo detaljnije da obradimo promene cena zlata u proteklih 30 godina. 

Kretanje cene zlata u proteklih 30 godina

Pogledajmo grafikon koji nam pokazuje kretanje zlata poslednjih 30 godina. Primećujemo da je došlo do rasta cena zlata posle terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. Zatim dolazi do ponovnog rasta cene zlata nakon američke invazije na Irak 2008. godine. Finansijska kriza koja počinje te godine dovodi do pada cene zlata. Nakon završetka krize 2011. godine dolazi do novog rasta cene zlata. Korekcija cene zlata odigrala se u periodu između 2012. i 2015 godine. Tokom naredne tri godine nema većih turbulencija. Nove rekordne nivoe cena zlata dostiže tokom 2020. godine. Smatra se da je COVID kriza najveći krivac za ovaj novi rekordni nivo cene zlata.

Kretanje cene zlata u proteklih 10 godina

Grafikon koji nam prikazuje kretanje cena u proteklih 10 godina počinje odmah nakon vrhunca rasta cene zlata 2011. godine a nakon završetka globalne krize koja je počela 2008. godine. U periodu od 2012. godine do  2015. godine došlo je do korekcija cena. Tokom 2018. godine cena zlata po unci pala je ispod 1200 dolara, ali se ono naglo oporavilo u narednih 12 meseci i zabeležilo je cenu od 1.556 dolara po unci.  Početak COVID pandemije predstavlja udžbenički primer zašto cena zlata raste. Naime, nesigurna vremena, rizik rasta inflacije i visoka  neizvesnost gura tražnju za ovim plemenitim metalom na gore. Samim tim za očekivati je i rast cene zlata. Nakon toga, dolazi do ekonomskog  oporavka, kao i do povećanja intervencije država putem paketa pomoći za prevazilaženje posledica COVID krize. Međutim, sa druge strane, rast inflacije, pandemija koja ne jenjava, kao i geopolitičke tenzije dovode do rasta cena zlata. Sve u svemu, 2021. godina bila je turbulentna što se tiče kretanja cena zlata, a zatim se isti trend nastavio u 2022. godini. 

Nakon dostizanja rekorda od 2073 dolara po unci u avgustu 2020. godine cena unce zlata pala je na 1844 dolara zbog vesti o vakcini protiv korona virusa. Smatra se da je povećanje zaposlenosti u SAD dovelo do pada cene zlata u prvom kvartalu 2021. godine. Krajem 2021. godine dolazi do ponovnog rasta cene zlata, a 18. novembra dostiže 1867 dolara po unci. Glavni pokretač za ovaj rast bilo je povećano interesovanje investitora za kupovinom zlata kako bi se zaštitili od inflacije. Krajem novembra dolar jača što dovodi do pada cene zlata.  

Kretanje cene zlata 2022. godine na spot tržištu 

Na grafikonu iznad možemo videti kretanje cene zlata na spot tržištu od početka godine. Iako je u martu ove godine dostizalo cenu preko 2000 USD, u septembru beleži cenu od oko 1700 USD. Setimo se grafikona iznad i cene zlata od pre 50 godina kada je bila ispod 100 USD. 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah