Kriza u Boingu predstavlja pretnju američkoj ekonomiji

  • Izvor: SEEbiz
Kriza u Boingu predstavlja pretnju američkoj ekonomiji

Američka ekonomija možda neće ove godine porasti tri posto zbog proizvođača aviona Boinga, čiji MAX 737 nije dobio novu dozvolu za povratak u promet, upozorio je ministar finansija Stiven Mnučin.

"U ovoj godini očekivali smo stopu rasta od 2,5 do tri posto, ali, kao što sam rekao, mogla bi biti bliže 2,5 posto zbog prilagođavanja Boingovih brojki", izjavio je Mnučin u nedjeljnom intervjuu za “Fox Business Network”.

"U protivnom, bila bi tri posto", dodao je.

Pritom je ministar finansija i dalje optimističniji od brojnih ekonomista koji procenjuju da će stanje u američkoj ekonomiji ove godine biti dobro, ali su njihove prognoze stope rasta niže i kreću se oko dva posto.

Boing je u krizi nakon dve teške nesreće 737 MAX-ova u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi, te su iz regulatori širom sveta povukli iz prometa u maju prošle godine.

Zbog prizemljenja aviona i posledica tog poteza, Boingov izvršni direktor Denis Milenburg u decembru je podneo ostavku.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) objavila je da će se postupak izdavanja nove dozvole za Boingov 737 MAX protegnuti i na 2020. godinu, signalizirajući da ih čeka još puno posla

Boing spada među najveće izvoznike u SAD-u a 737 MAX njegov je ključni proizvod.