Robert Fips: "Sada je puno manje razloga za ulaganje u deonice pre predsedničkih izbora"

  • Izvor: INDEX.HR
  • Foto: pixabay.com
Robert Fips: "Sada je puno manje razloga za ulaganje u deonice pre predsedničkih izbora"

Vašington - Na Vol Stritu su u utorak berzanski indeksi oštro pali nakon što je Donald Tramp neočekivano prekinuo pregovore o paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

On je o paketu pregovarao sa demokratama.

Dau Džons skliznuo je 375 bodova ili 1,34 odsto, na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,40 odsto, na 3.360 bodova, a Nasdak indeks 1,57 odsto, na 11.154 boda.

U većem delu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji, prenosi Index.

No, nakon neočekivane Trampove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

"Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobedim glasaćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmeren na američke radnike i mala preduzeća", objavio je na Tviteru Tramp, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nensi Pelosi da ne pregovara "u dobroj veri".

Poslednjih nedelja tržišta je podržavala upravo nada u novi paket podsticajnih mera, s obzirom na to da je većina mera iz prvog paketa podsticaja istekla, a da je oporavak ekonomije od korona-krize izgubio na zamahu.

"Veliki deo rasta tržišta prošle nedelje temeljio se na nadi u dodatni podsticajni paket. Sada je puno manje razloga za ulaganje u deonice pre predsedničkih izbora", kaže Robert Fips, direktor u kompaniji Per Stirling kapital menadžment.

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva meseca, s obzirom na to da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vredan 2.200 milijardi dolara, a Bela kuća 1.500 milijardi.

Najviše su juče pale, više od 2 odsto, cijene deonica u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabeležila pad za više od 1 odsto.

A na evropskim berzama cene deonica su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto, na 5.949 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 odsto, na 12.906 bodova, a pariški CAC 0,48 odsto, na 4.895 bodova.