Nio je novi Tesla? Borba za najveće svetsko tržište električnih vozila!

TradeWin24
Foto: Canva.com
08.01.2021

Većina ljudi je već čula za Teslu, pionira u proizvodnji električnih automobila, čija je vrednost akcija samo u toku 2020. godine skočila za neverovatnih 740 odsto.

U međuvremenu se pojavila još jedna “zvezda u usponu”, i to na kineskom tržištu električnih vozila, kompanija NIO. Akcije ove kompanije su za kratko vreme postale vrlo popularne među investitorima, a sada i Vi možete trgovati njima.

Na ivici bankrota, ovaj startup je spašen od strane kineske vlade i od tada su njegove akcije u naglom usponu. Na kraju 2020. NIO je vredeo više od General Motors-a i ujedno se kotira kao peti najvredniji proizvođač automobila i to zahvaljujući svojim baterijama.

Prosečan kupac NIO električnog vozila ne ide na benzinsku pumpu.  Pored toga, on ne ide uvek ni na onu koja puni električna vozila. Umesto toga, odlazi na „pumpu“ za promenu baterija. Za nekih 5 minuta, može zameniti svoju bateriju za drugu potpuno napunjenu koja ima domet vožnje od 260 milja ili 418,43km. Ovaj proces zamene baterija je mnogo brži i efikasniji nego iskustvo sa benzinskom pumpom. 

William Li, generalni direktor kompanije NIO, vidi budućnost u razdvajanju baterije od vozila. Suština nije samo u fizičkom razdvajanju baterije od vozila, nego i razdvajanje vlasništva nad samim baterijama.  Drugim rečima, NIO kupac ni do sada nije morao kupiti vozilo sa baterijom. NIO je jedini proizvođač automobila u Kini koji to omogućuje. Mnogi investitori govore da je NIO revolucionarna komercijalna strategija. 

Dok Tesla napreduje kao tržišni lider u Kini, da li bi NIO trebalo da se zabrine?

NIO nije prva kompanija električnih vozila koja zagovara zamenu baterija. Tesla Motors je 2013. predstavio demo tehonologiju za zamenu baterije i naredne godine je napravljena probna stanica za zamenu baterija u Kaliforniji. Tesla je kasnije odustao od projekta zaključivši da vozači nisu zainteresovani za zamenu baterija, jer su „pumpe“ za super punjenje bile dovoljno brze, iako je bilo potrebno više od 75 minuta da se potpuno napuni vozilo. Elon Musk je izjavio da će Tesla značajno proširiti mrežu super punjača tokom vremena.

Iako je Tesla odustala od zamene baterija, sa druge strane, njegov rival NIO napreduje sa ovom tehnologijom.

Sam Abuelsamid, glavni istraživački analitičar smatra da je koncept zamene baterije prilično jednostavan. Međutim, sama primena i stvaranje održivog biznisa je malo komplikovanija od toga. Baterije su pojedinačno najskuplji element električnog vozila. Problem je u tome što su baterije u fazi rapidnog razvitka, i do danas proizvođači su bili skeptični po pitanju njihove standardizacije.

Međutim, za razliku od drugih, NIO bira da standardizuje bateriju. Dok većina električnih vozila ima baterije koje su jedinstveno dizajnirane za određene modele, NIO ima jednu bateriju koja odgovara svim modelima. Ova baterija košta oko $10.700, što znači da će kupci najjeftinijeg modela NIO automobila koji košta oko $52.200 dobiti 20% popusta ako odluče da ne kupe bateriju. Kompanija kaže da trećina njihovih kupaca kupuje automobile bez baterije.

Sam Abuelsamid smatra da su Tesla i NIO imali drugačije pristupe biznis modelu. On takođe smatra da je zamena baterije sigurno učinila NIO većom konkurencijom Tesli i drugim kompanijama. Za paušalnu naknadu od oko $150 mesečno, NIO vozači mogu zameniti svoju bateriju 6 puta u više od 160 „pumpi“ za zamenu baterija širom Kine. NIO vozači takođe imaju druge opcije kao što je punjenje baterije kod kuće ili aplikacija kojom mogu zahtevati da se pojavi kamion za punjenje baterije. 

Kako politika i odluke vlade utiču na razvoj ove tehnologije?

Zamena baterije svakako dobija više pažnje zbog politike i podrške vlade koje je prate. Xu Gang je konsultant za automobile iz Šangaja koji kaže da će na duže staze vlada verovatno odlučiti kako će se industrija električnih vozila razvijati u Kini. Peking već planira širu prihvaćenost električnih vozila u 2035. godini.

Xin Guobin, kineski ministar za industiju i informacionu tehonologiju kaže da će biti pojačani napori za unapređenje konstrukcije infrastrukture za punjenje i zamenu baterija. Zamena baterija je dobila podsticaj ove godine gde je po prvi put tehnologija spomenuta u nacrtu kineske godišnje politike. Takođe, postoje subvencije koje su dizajnirane da pomognu razvoj kompanije NIO. Kupci koji nabave vozila sa mogućnošću zamene baterije sa minimalnim dometom vožnje od 250 milja ili 402,34 km će dobiti oko $3.500 subvencije. Međutim, električna vozila bez mogućnosti zamene baterije se mogu kvalifikovati za subvencije samo ukoliko je cena ispod $46.000. Tesla je morao da snizi cenu svog modela 3 za 10% da bi ispunio uslov za dobijanje subvencija. Ova vrsta podrške je ubedila druge proizvođače automobila da oni takođe mogu usvojiti istu tehonologiju.

Trgujte akcijama Tesla Motors

Kako stoje stvari trenutno na kineskom tržištu kada su u pitanju Tesla i NIO?

Godinu dana nakon što je Tesla počela da gradi giga-kompaniju u Šangaju, počela je da isporučuje model 3 u Kinu, daleko prevazilazeći prodaju NIO vozila.

Uporedite broj NIO „pumpi“ za zamenu baterije i Tesline „pumpe“ za super punjenje kojih ima više od 2.000 širom sveta.  Šta će biti u budućnosti i ko će preovladati na tržištu ostaje nam da vidimo. Za sada, NIO još pokušava da nadoknadi svoje učešće na tržištu električnih automobila.

Jedno je sigurno, kupci NIO automobila smatraju da je NIO prvenstveno umetnost. Više od brenda. Više od vozila. Akcijama kompanije NIO možete trgovati već danas na TradeWin24 platformi. 

Preuzmite besplatan priručnik za trgovanje akcijama.

Za sva pitanja kontaktirajte našu podršku klijentima na broj telefona 011 4444 103.

 

Investiraj odmah