Novi podaci o koronavirusu oborili indekse na Azijskim tržištima

  • Izvor: SEEbiz
Novi podaci o koronavirusu oborili indekse na Azijskim tržištima

Na azijskim berzama su u četvrtak cene akcija pale, nakon dva dana rasta, jer su ulagače obeshrabrili podaci o rekordnom rastu broja umrlih od koronavirusa u Kini, kao i broja novozaraženih.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom minusu, nakon što je dva dana rastao.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 0,6 posto. U Južnoj Koreji i Australiji su  blago porasle.

Nakon što su danima cene akcija rasle, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, jutros su ulagače obeshrabrili novi podaci o širenju virusa.

Objavljeno je, naime, da je broj umrlih juče porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrlih osoba u ponedeljak.

Broj novozaraženih skočio je za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je delimično posledica nove metodologije dijagnostifikovanja virusa.

Poslednjih dana ulagače su podstakli podaci o usporavanju rasta broja zaraženih, ali novi podaci su ih pokolebali.

„Usporavanje rasta broja novozaraženih poslednjih dana je podržavalo tržišta. Mnogi su iz toga zaključili da je širenje zaraze dostiglo vrhunac. Ipak, promena onoga što se smatralo dobrom vešću, dovoljna je da ulagači počnu da traže izlaz s tržišta", kaže Majkl MekKarti, strateg u kompaniji “CMC Markets”.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posledica promene metodologije dijagnostifikovanja, drugi pokušavaju da procjene ekonomsku štetu.

Tako analitičari “Capital Economicsa” procenjuju da će rast kineske ekonomije u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine potonuti za 4 procentna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnom nivou bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari navode i da bi se novi ekonomski rast mogao dogoditi u proleće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nakon novih alarmantnih podataka o broju umrlih i novozaraženih u Kini, terminski indeksi na Volstritu oslabili su jutros 0,3 posto, nakon što su juče dostigli nove rekordne nivoe.

A na valutnim je tržištima dolar je ojačao prema korpi valuta, pa je dostigao novi najviši nivo od polovine novembra.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 99,0 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 98,75 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 109,80 na 109,90 jena.

Američka valuta je ojačala i prema evropskoj, pa je cena evra skliznula na 1,0870 dolara, blizu najnižeg nivoa u više od dve godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

To je posledica slabosti ekonomije Evrozone, a snage američke ekonomije.

Cene nafte su jutros porasle, drugi dan zaredom, pa su se dodatno odmakle od najnižih nivoa u 13 meseci.

Na američkom tržištu je cena barela jutros ojačala 0,35 posto, na 51,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,11 posto, na 55,85 dolara.