Novi rekord S&P 500 indeksa na Volstritu

  • Izvor: SEEbiz
Novi rekord S&P 500 indeksa na Volstritu

Na Volstritu je u ponedeljak S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagači optimistični uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, ali i predstojeće sezone objava poslovnih izveštaja kompanija.

Dau Džouns ojačao je 83 boda ili 0,29 posto, na 28.907 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 3.288 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 9.273 boda.

Za nove rekordne nivoe S&P i Nasdaq indeksa najviše je zaslužan snažan rast cena akcija tehnoloških kompanija, kao što su Epl, Alfabet, Fejsbuk, Majkrosoft, Netfliks i Amazon.com, koje već godinama po rastu predvode na tržištu.

Pritom su cene Epla i Alfabeta, krovne kompanije Gugla, dostigle rekordne nivoe.

Ove nedelje počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja američkih kompanija, a ulagači se nadaju boljim rezultatima nego što analitičari očekuju.

U anketi Rojtersa, analitičari procenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromesečju prošle godine bila za 0,6 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Ostvare li se te procene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebno u narednom periodu, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

„Ulagači su optimistični u vezi zarada kompanija, kao i zbog predstojećeg potpisivanja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma", kaže Džejk Dolarhid, direktor u kompaniji “Longbow Asset Management”.

Ulagači se nadaju da će se s poboljšanjem trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

A potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma očekuje se u sredu u Vašingtonu.

Pozitivno na tržišta utiče i popuštanje napetosti između SAD-a i Irana, koje su trajale desetak dana nakon što je u vazdušnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general.

A na većini evropskih berzi, cene akcija su juče pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 7.617 bodova, a frankfurtski DAX oslabio je 0,24 posto, na 13.451 bod, a pariški CAC 0,02 posto, na 6.036 bodova.