Promet najvećih svetskih javnih kompanija uvećan za 1040 milijardi dolara

  • Izvor: SEEbiz
Promet najvećih svetskih javnih kompanija uvećan za 1040 milijardi dolara

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih javnih kompanija porasla je za 1.040 milijardi dolara (pet odsto) u 12 meseci, prema PwC lestvici Global Top 100. Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15 odsto zabeleženo 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove – kažu iz te kuće, i napominju da se podaci odnose na period od godine dana zaključno s martom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke firme, zahvaljujući snažnom ekonomskom okruženju. Šire područje Kine i Evropa zabeležili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu zaredom, kompanije iz SAD čine više od polovine (54) kompanija na popisu Global Top 100 po broju firmi s rastom od devet odsto. Američke kompanije pritom predstavljaju 63 odsto ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Bregzitom, verovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sedištem u Evropi. Tri evropske kompanije napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske firme na lestvici izgubile su pet odsto tržišne kapitalizacije.

U prvih deset kompanija na lestvici i dalje dominiraju tehnološke kompanije i one za e-trgovinu: Majkrosoft, Epl, Amazon, Alfabet, a slede ih Fejsbuk na šestoj poziciji, Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.