Indeksi na Volstritu skliznuli sa rekordnih nivoa

  • Izvor: SEEbiz
Indeksi na Volstritu skliznuli sa rekordnih nivoa

Na Volstritu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.

Dau Džouns oslabio je 0,43 posto, na 29.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 3.373 boda, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 9.711 bodova.

Nakon što su danima ti indeksi rasli i dostizali rekordne nivoe, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, juče su ulagače pokolebali novi podaci o širenju virusa.

Objavljeno je, naime, da je broj umrlih u Kini porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedeljak.

Tako je broj umrlih premašio 1.360, dok je broj novozaraženih skočio za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je delimično posledica nove metodologije dijagnostifikovanja virusa. Poslednjih dana, ulagače su podsticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, ali novi podaci su ih pokolebali.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih, posledica promene metodologije dijagnostifikovanja, drugi pokušavaju da procene ekonomsku štetu.

Tako analitičari “Capital Economicsa” procenjuju da će rast kineske ekonomije u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine, potonuti za 4 procentna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnom nivou bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari navode i da očekuju ekonomski napredak u proleće, ukoliko se širenje koronavirusa zaustavi.

„U ovakvim danima ulagači jednostavno moraju usporiti. Puno je različitih vesti... ali ulagači shvataju da je to događaj samo u prvom tromesečju i da će nesigurnosti verovatno splasnuti", kaže Čarli Ripli, strateg u kompaniji “Allianz Investment Management”.

Dodaje i to da podršku tržištu pruža uverenje ulagača da će Fed reagovati, ako to bude potrebno.

Naime, u izveštaju Kongresa, ovih dana je predsednik američke središnje banke Džerom Pauel poručio da ekonomija, koje raste 11. godinu zaredom, i dalje pokazuje otpornost, ali da središnja banka pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne pretnje.

To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine verovatno ostati popustljiva.

Pozitivno na tržište utiču i solidni kvartalni poslovni izveštaji kompanija.

Od 378 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izveštaje, njih oko 71 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Zbog toga sada u anketi Rojtersa, analitičari procenjuju da će zarade kompanija u četvrtom tromesečju biti u proseku 2,5 posto veće nego godinu dana ranije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata, očekivali pad zarada za 0,6 posto.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,09 posto, na 7.452 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,03 posto, na 13.745 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.093 boda.