Pandemiji koronavirusa: Veliko bogatstvo za kratko vreme

  • Izvor: KLIX.BA
  • Foto: pixabay.com
Pandemiji koronavirusa: Veliko bogatstvo za kratko vreme

Čikago - Osnivači kompanija Amazon, Fejsbuk i Tesla od početka ove godine zaradili su 115 milijardi dolara. To se desilo zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Bogatstvo vlasnika Amazona Džefa Bezosa od početka godine povećalo se za 63,6 milijardi dolara. Samo u jednom danu jula zaradio je 13 milijardi dolara, piše američki poslovni magazin Blumberg. Njegovo bogatstvo će uskoro dostići iznos od 200 milijardi dolara.

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg je bogatiji za 9,1 milijardu dolara, dok je vlasnik Tesle Ilon Mask bogatiji za 42,1 milijardu dolara. Maskovo bogatstvo je doseglo iznos od 69,7 milijardi dolara.

Kao razlog za znatno povećanje bogatstva ove trojice ljudi Blumbeg je naveo pandemiju koronavirusa. Usled pandemije potrošači mnogo više koriste internet-usluge, a sve tri navedene kompanije delovanje zasnivaju na internetu.

Profesor na Čikaškoj školi ekonomije Luiđi Zingales je podsetio da je savremena ekonomija zasnovana na internetu i da je to omogućilo da se zaradi veliko bogatstvo za kratko vreme.

Enormno bogatstvo spomenutih osoba, ali i drugih na meti je kritika u Sjedinjenim Američkim Državama. Bivši potpredsednik SAD i kandidat demokrata za predsednika ove zemlje Džo Bajden ne misli da treba oporezivati bogatstvo, ali kaže da treba više oporezivati korporacije i poboljšati zakonodavstvo koje se odnosi na porez na imovinu, prenosi portal Kliks.

Osim vlasnika spomenute tri kompanije, Kongres SAD će danas saslušati i vlasnika Epla kako bi utvrdio tržišnu moć njegovih korporacija.