Pfizer u pregovorima za novih 100 miliona doza! Hoće li tržište pozitivno reagovati?

  • Autor: TradeWin24
  • Foto: canva.com

PALANTIR (PLTR) – Ove nedelje odlučili smo da Vam predstavimo jednu od novijih akcija u tehnološkom sektoru. Kompanija Palantir Tehnologije osnovana je 2003. godine sa sedištem u Denveru, Kolorado. Kompanija je postala javno društvo 2018. godine u oktobru. Bavi se analitikom velikih baza podataka koje imaju primenu u bezbednosnom sektoru, kao i u sektoru finansija. Glavni klijenti su američka vlada, kao i neke od najvećih investicionih banaka i fondova. Kao što vidimo na grafikonu, od 2018. kada je kompanija javno listirana na berzi, cena akcije kompanije raste. Trenutno trguje po ceni od oko 27 USD i nalazi se u korektivnom postraničnom kretanju sa podrškom na 21 USD i otporom na oko 32 USD. Obično se ovakvo kretanje akcije gleda kao trenutni balans između kupaca i prodavaca i uglavnom se ovaj balans okončava još jednom rastom cene.

SP500 – Ulazimo u poslednje dane trgovanja pred božićne i novogodišnje praznike u zapadnom delu hemisfere. Obično cene indeksa u ovom periodu godine rastu i to možemo očekivati i ove godine.  Mnogo indikatora, kao i ekonomskih podataka ukazuju da je tržište preteralo u kupovini akcija u ovoj ekonomskoj situaciji, pa i dalje očekujemo da vidimo korekciju uskoro. Obećani stimulus sa fiskalne strane preko potreban Americi još ne nalazi put do ekonomije zbog procesa koji traju u vezi sa izborima. Vakcinacija bi trebalo uskoro da počne, ali taj proces će takođe zahtevati vreme. Cena oscilira oko 3,700 i vrlo je moguće da do Nove godine stignemo blizu novih istorijskih vrhova. Ostajemo pri prognozi da je cena indeksa i akcija preterano visoka i da ćemo vrlo uskoro videti veću korekciju koja bi smanjila trenutno veliku razliku između stanja u realnoj ekonomiji i vrednosti indeksa.  Nivoi otpora nalaze se na 3.800, dok se nivoi podrške na ovom vremenskom intervalu nalaze na 3,210.

NASDAQ100 – Tehnološki indeks Nasdaq 100 iskusio je privremeni pad cene protekle nedelje, ali on nije toliko veliki da promeni trenutni trend rasta cene. Kao i za SP500 mislimo da će cena ovog indeksa još malo porasti pred predstojeće praznike. Sledeći nivo otpora nalazi se blizu 13.000. Nivoi podrške nalaze se na 10.678 i 10.271.

XAU/USD – Cena zlata protekle nedelje stigla je veoma blizu naših spomenutih nivoa otpora. Trenutno je cena u korektivnom periodu. Kratkoročni nivo podrške nalazi se na oko 1.800 USD. Sa tih nivoa podrške cena bi mogla da poraste u sledećem periodu do sledećih nivoa otpora koji se nalaze u rasponu od 1.892 i 1.965 USD. Sačekaćemo dešavanja na manjim vremenskim intervalima za orijentaciju dalje prognoze. Trend na većim vremenskim intervalima je i dalje rastući.

NAFTA – Američka laka nafta stigla je do nivoa otpora i sada se nalazi u zoni koja bi mogla biti ključna za dalje kretanje cene. Cena je previsoka u sadašnjim ekonomskim uslovima. Zona otpora se nalazi između 50 i 53 USD. Indikator relativne snage trenda je već na visokim vrednostima, tako da očekujemo da korektivan proces uskoro počne. Nivoi podrške nalaze se na 42 USD.

EURUSD – Evropska centralna banka na prošlonedeljnom sastanku ostavila je kamatne stope na nuli i povećala je stimulus u interbankarskom sistemu za dodatnih 500 milijardi. Takođe je produžila trajanje programa do marta 2020 godine. Tržište nije odreagovalo negativno na ove vesti. Ako nivoi otpora oko 1.2184 budu prevaziđeni, sledeći nivoi otpora nalaze se oko 1.25. Nivoi podrške nalaze se na 1,16, gde i mislimo da će se cena uskoro vratiti.

DAX30 – Nemačka je pred potpunim zatvaranjem trenutno zbog širenja pandemije, pa ne možemo biti optimistični da će cena indeksa DAX 30 rasti. Kao i na Američkim indeksima očekujemo da uskoro počne korektivni proces. Veliki nivo otpora nalazi se na ceni od 13.421 EUR, dok je nivo podrške oko 11.700 EUR. 

OTVORI RAČUN

TRADEWIN24