Rast azijskih indeksa, ulagači optimistični

  • Izvor: SEEbiz
Rast azijskih indeksa, ulagači optimistični

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, pa su na putu nedeljnih dobitaka, jer se ulagači nadaju podsticajnim merama u regiji, kako bi se umanjila ekonomska šteta od širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7:00h u plusu 0,3 posto, pa je na putu nedeljnog dobitka od oko 1,9 posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 0,5 posto.

Azijska tržišta su se stabilizovala, nakon jučerašnjeg pada, jer novi podaci pokazuju da je broj umrlih i novozaraženih u Kini od koronavirusa juče bio manji, u odnosu na rekordni rast dan ranije.

Juče je taj virus odneo još 121 život, pa je ukupan broj umrlih od početka širenja zaraze dostigao 1.380. Broj novozaraženih juče je porastao za 5.090, na ukupno više od 63.800 ljudi.

U Japanu je zabeležena prva žrtva tog virusa, što je jedan od razloga jutrošnjeg pada Nikkei indeksa.

Podršku tržištima, međutim, pruža uverenje ulagača da će zemlje u regiji zadržati popustljivu monetarnu politiku, kako bi se sprečila veća ekonomska šteta.

Kineske vlasti već su smanjile ključne kamatne stope i ubrizgale u ekonomiju milijarde dolara, kako bi poboljšale likvidnost, a očekuju se i nove podsticajne mere.

„Kine je već olabavila monetarnu politiku, a verovatno će usliediti i nove mere. Fabrike se počinju otvarati, mada sa odlaganjima", kaže Yukino Yamada, strateg u kompaniji “Daiwa Securities”.

Ryutaro Kimura, strateg u kompaniji “Axa Investement Management”, očekuje znatan uticaj na globalnu ekonomiju, s obzirom da Kina čini udeo od oko 17 posto, dok je u doba SARS virusa 2002. i 2003. godine činila oko 4 posto, a sada je više uključena i u nabavne lance.

„To znači da će države verovatno zadržati niske kamatne stope duži vremenski period. Takva očekivanja podržavaju cene akcija na berzama", kaže Kimura.

A na valutnim tržištima dolar je ojačao prema korpi valuta, pa je dostigao novi najviši nivo u četiri meseca.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 99,13 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 99,00 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 109,90 na 109,80 jena.

Američka valuta je ojačala prema evropskoj, pa je cena evra skliznula na 1,0835 dolara, blizu najnižeg nivoa u gotovo tri godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0870 dolara.

To je posledica slabosti ekonomije Evrozone, a snage američke ekonomije.

Cene nafte su jutros porasle, jer ulagači očekuju da će OPEC zbog slabosti potražnje smanjiti proizvodnju kako bi podržao cene 'crnog zlata'.

Na američkom je tržištu cena barela jutros ojačala 0,12 posto, na 51,48 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo na 56,30 dolara, dok je juče u ovo doba njegova cena iznosila 55,85 dolara. Od početka nedelje, cene nafte su porasle oko 2 posto.