Rast azijskih indeksa uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma

  • Izvor: SEEbiz
Rast azijskih indeksa uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija porasle, a kineski juan oslabio, dok se SAD i Kina pripremaju za potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Hong Kongu su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Volstritu, gde vlada optimizam zahvaljujući nadi da će se s poboljšanjem trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Kineska delegacija doputovala je u Vašington, gde bi se u sredu trebala potpisati prva faza trgovinskog sporazuma.

Prema toj fazi sporazuma, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Predsednik SAD-a Donald Tramp, poručio je nedavno da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom i o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dela sporazuma do završetka predsedničkih izbora u novembru.

Kurs juana ojačao je jutros 0,4 posto, na 6,8677 juana za dolar.

Pozitivno na tržišta utiču i bolji nego što se očekivalo podaci iz kineske ekonomije, što je oživelo nadu da bi se rast druge po veličini svetske ekonomije uskoro mogao ubrzati, nakon dužeg perioda usporavanja.

U decembru prošle godine kineski izvoz porastao je na godišnjem nivou, po prvi put nakon pet meseci, za 7,6 posto.

Još je više, više od 16 posto, skočio uvoz, što ukazuje na jačanje domaće potražnje, pokazali su jutros objavljeni podaci.

A na valutnim tržištima, dolar je stabilan prema korpi valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 97,37 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,36 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,60 na 110,05 jena

Američka valuta je blago oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostiigla 1,1135 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1125 dolara.

Cene nafte su stabilne, nakon što su juče pale. Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 58,10 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 59,15 dolara.

Na londonskom tržištu je barel poskupeo 0,14 posto, na 64,30 dolara, nadoknadivši manji deo jučerašnjeg gubitka.