Rast broja zaraženih Covidom-19 obara indekse

  • Izvor: SEEBIZ
Rast broja zaraženih Covidom-19 obara indekse

Njujork - Strah investitora od još jednog kruga zatvaranja privrede zbog rasta broja zaraženih Covidom-19 te u četvrtak je na Vol Stritu spustio Dau Džouns i S&P indeks.

Ipak, Nasdak je dosegnuo novi rekordni nivo.

Dau Džouns indeks pao je 360,64 boda ili 1,38 odsto, na 25.706 bodova, a S&P 500 indeks je izgubio 0,56 odsto vrednosti, završivši trgovanje na 3.152 boda, prenosi Seebiz.

Istovremeno, tehnološki Nasdak ojačao je 0,53 odsto, na 10.547 bodova - novi rekordni nivo, potpomognut skokom cena akcija Amazona, Majkrosofta i Epla.

SAD je sredu zabeležio rekordnih više od 60.000 novozaraženih Covidom-19 u, pri čemu je na Floridi i u Teksasu zabeležen dosad najveći broj umrlih od te bolesti u jednom danu.

Investitori svoj fokus usmeravaju i prema sezoni objave poslovnih rezultata kompanija. Očekuje se da će 500 kompanija čije su akcije sadržane u S&P indeks izvestiti za drugo tromesečje o najvećem padu svoje zarade još od finansijske krize 2008. godine, prognoza je Refinitiva.

A da imaju razloga za zabrinutost ukazuje objava Volgrin buts alajansa kako je u drugom tromesečju poslovao s gubitkom u odnosu na godinu ranije, pogođen troškovima poremećaja u poslovanju zbog Covida-19 od čak dve milijarde dolara u svojoj britanskoj ispostavi.