Rast evropskih berzi, nakon pada broja novoobolelih od koronavirusa

  • Izvor: Investitor.com
Rast evropskih berzi, nakon pada broja novoobolelih od koronavirusa

Cene evropskih akcija dostigle su nove rekorde u sredu, jer je broj obolelih od koronavirusa opao, što je  podstaklo kupovinu akcija, čak i usled opreznosti investitora zbog uticaja epidemije na ekonomiju.

Panevropski indeks STOXX 600 (STOXX) ostvario je rast od čak 0,4%, čime je dostigao vrednost od 430,29. U utorak je zabeležen manji broj obolelih od koronavirusa u odnosu na prethodne dane, što je zajedno sa  optimizmom u pogledu kineskih mera likvidnosti, doprinelo porastu cena akcija, čije trgovanje zavisi od dešavanja u ovoj azijskoj zemlji.

Kina je u sredu izvestila da je broj obolelih od koronavirusa znatno opao.

Međutim, američki predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel, upozorio je da bi epidemija virusa mogla imati određeni uticaj i na američku ekonomiju.

Akcije industrije osnovnih sredstava (SXPP) i akcije automobilske industrije (SXAP), koji uveliko zavise od kineske potražnje za njihovim izvozom, porasli su za oko 1,4%, odnosno 2%.

Cene gvožđa i osnovnih metala, ostvarile su rast usled optimizma zbog porasta kineske potražnje.

Švedska kompanija koja se bavi kazino softverom “Evolution Gaming AG” (EVOG), našla se na vrhu STOXX 600, sa 10% dobiti, nakon što su joj prihodi u četvrtom tromesečju, kao i osnovna zarada, porasli.

Holandska banka “ABN Amro” (ABNd) pala je na dno STOXX 600, nakon što je ostvarila slabiji neto prihod od očekivanog u četvrtom tromesečju.

Tržišta čekaju na objavljivanje podataka iz decembra o evropskoj industrijskoj proizvodnji, koji će verovatno biti slabiji u odnosu na prethodni mesec, prema anketi Rojtersa.