SAD tvrdi da Kina više nije manipulator valuta

  • Izvor: Tanjug
SAD tvrdi da Kina više nije manipulator valuta

Američko ministarstvo finansija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izveštaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta", nakon što je takvom optužbom u avgustu prošle godine uzburkalo finansijska tržišta.

Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prva faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje u sredu u Vašingtonu, kojim treba da se smanje tenzije nakon više od 18 meseci rata tarifama, koji je opteretio globalni rast.

U izveštaju iz avgusta, američko ministarstvo finansija označilo je Kinu kao manipulatora valuta prvi put od 1994. godine, optuživši Peking za stvaranje "nelojalne prednosti u međunarodnoj trgovini".

U novom izveštaju, ministarstvo je navelo da se Kina obavezala da će se uzdržati od devalvacije i saglasila se da, u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, objavi važne podatke o stopi razmene i uvozno-izvoznom balansu.

U izveštaju stoji da je vrednost kineskog juana, nakon što je u septembru pala na 7.18 juana za jedan dolar, u oktobru porasla i trenutno je odnos 6.93 juana za jedan dolar.

Ministarstvo dodaje da Kina treba da preduzme odlučne korake kako bi izbegla neprestano slabu valutu i da dozvoli otvaranje većim tržištima kako bi ojačala svoje dugoročne izglede za privredni rast.

U izveštaju je navedeno da je ministarstvo i dalje zabrinuto oko monetarne politke osam drugih zemalja, Nemačke, Irske, Italije, Japana, Malezije, Singaputa Južne Koreje i Vijetnama, a na tu listu je dodata i Švajcarska.