Šta su kriptovalute?- Zakon o digitalnoj imovini nam daje odgovor

Jasmina Ostojić/Tradewin24
Foto: Canva
05.08.2022

Šta je digitalna imovina u skladu sa našim zakonodavstvom?

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, je nepoznat termin u mnogim zakonodavstvima, a veoma je zastupljen u praksi. U narednim redovima upoznaćemo se  sa digitalnom imovinom i to sa nekoliko važnih aspekata. Između ostalog, upoznaćemo se sa pojmom digitalne imovine, kako na digitalnu imovinu gleda zakonodavstvo i šta investitore u digitalnu imovinu očekuje u budućnosti.
Prošle godine je počeo sa primenom Zakon o digitalnoj imovini u Srbiji. Ovim zakonom regulisan je samo jedan deo ove široke oblasti. S obzirom na to da je ovo za sada nedovoljno, očekujemo podzakonske akte koji će detaljnije regulisati ovu oblast. Sam zakon uređuje izdavanje digitalne imovine, kao i sekundarno trgovanje ovom vrstom imovine. Pored ovoga uređuje se pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, kao i založno i fiducijarno pravo. Takođe, određene su i državne institucije koje će vršiti kontrolu primene zakona. 

Kroz istoriju se mnogo puta desilo da praksa zaživi, a tek kasnije sve bude propraćeno pozitivnom regulativom. Ovo se dogodilo i sa virtuelnom imovinom.  Svi mi smo bar jednom čuli za kriptovalute, a mnogi su već imali iskustva sa trgovinom digitalnim valutama. Većina ljudi se pita da li je ovo regulisano u našoj zemlji. Svakako da nije bilo zabranjeno, ali nije bilo ni regulisano od strane zakonodavca do donošenja novog zakona. 

Sada se postavlja dodatno pitanje: zašto je regulativa uopšte potrebna?

Prvi i osnovni razlog postojanja regulative je ako se desi zloupotreba, to jest, ako neko od aktera bude oštećen. Glavni razlog za donošenje ovog zakona je regulisanje tržišta. Šta dobijamo ukoliko se tržište kripto valuta i kripto tokena reguliše? Svakako dobijamo veću sigurnost za investitore.  
Pojam digitalne imovine iz ugla našeg zakonodavstva

Šta je zapravo digitalna imovina? Ovaj pojam nas odmah asocira na kriptovalute (cryptocurrency). Da, kriptovalute su jedna od nekoliko vrsta digitalne imovine. Zakon o digitalnoj imovini, kao što je već rečeno, reguliše izdavanje digitalne imovine. Naše zakonodavstvo razlikuje dva vida digitalne imovine:
1.    Digitalna imovina koja ima odlike finansijskog instrumenta – primenjivaće se Zakon o tržištu kapitala na ovaj vid digitalne imovine.
2.    Digitalna imovina koja predstavlja virtuelnu valutu – NBS će doneti podzakonske akte koji će detaljnije regulisati ovu vrstu digitalne imovine.

Virtuelna valuta (cryptocurrency) predstavlja vrstu digitalne imovine koju će prema našem zakonodavstvu regulisti Narodna banka Srbije. Virtuelna valuta nije državni novac, niti predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja. Ali šta se dešava u praksi?  Virtuelne valute kao što su Bitcoin i Ethereum su prihvatljivo sredstvo plaćanja. 

Zašto virtuelnu valutu prihvatamo kao sredstvo razmene? 

Neki od razloga su sledeći:
♦  Moguće ju je čuvati elektronski 
♦  Dostupna je u svakom momentu
♦  Ima svoju cenu koja se formira na osnovu ponude i tražnje. 

U suštini, kriptovaluta je nastala kako bi poslužila kao sredstvo razmene, međutim, praksa je učinila svoje i sada se kriptovalute koriste i u svrhu investiranja.  Pomenuto je da postoji i digitalna, odnosno virtuelna imovina koja ima odlike finansijskog instrumenta i predstavlja drugi vid digitalne imovine, odnosno digitalni token.

Digitalni token možemo definisati kao nematerijalno imovinsko pravo koje može dati pravo na deo privrednog društva ili se može koristiti za osnivanje novog privrednog društva. Digitalni tokeni biće regulisani od strane Komisije za hartije od vrednosti. Prema inostranoj praksi, ovo bi mogao biti veoma dobar način za prikupljanje dodatnog kapitala. Digitalni token dakle ima osobine akcija i  obveznica.Daje ti pravo na udeo u privrednom društvu, a to podrazumeva i pravo na odlučivanje i raspodelu dobiti u zavisnosti od procenta koji imaš u privrednom društvu. Naš zakon je veoma široko definisao kripto tokene, u smislu da token može u sebi nositi različite vrste prava što bi moglo doprineti razvoju tržišta kapitala. Vlasnička hartija od vrednosti takođe daje pravo, ali ona je veoma nefleksibilna i striktno je definisana. Sa druge strane, kripto token koji je ovako definisan je izuzetno fleksibilan pa se može reći da je finansijski instrument. 

Nadamo se da si u ovom tekstu naučio osnovne pojmove koje definiše naše zakonodavstvo iz ove oblasti kao i osnovnu razliku između digitalnog tokena i digitalne valute. U narednim tekstovima ćemo detaljnije obraditi temu regulative i kako potpuno regulisano investirati u kriptovalute. 

Kako da kreneš sa investiranjem?

Prvi i osnovni korak je edukacija. Investitori često smatraju da o berzi znaju mnogo više nego što je to zaista slučaj. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24.  Izbor sigurnog partnera za investiranje je jedan od najvažnijih uslova za uspeh na berzi.

Izjava odricanja od odgovornosti: Informacije na internet stranicama Društva, pojedinačnim porukama e - pošte i individualnim razgovorima objavljene su isključivo u informativne i marketinške svrhe te ne predstavljaju poziv za kupovinu ili i zvršenje bilo kakve investicije. Trgovanje finansijskim proizvodima može doneti kako dobitke tako i gubitke. Posebno špekulativno može biti trgovanje proizvodima s polugom (leveridžom) kao što su, ali ne isključivo, finansijski derivati. Svako spominjanje rizika u publikacijama, povezano sa određenim proizvodom ili uslugom, ne sme se inetreba shvatiti kao pun i celovit popis svih rizika koji su povezani s takvim proizvodom ili uslugom, te s toga Društvo sugeriše svim klijentima da se dodatno upoznaju sa svim rizicima, pre zaključivanja bilo koje transakcije  ili ulaganja. Detaljni je o rizicima pogledajte ovde. . .

Investiraj odmah