Stagnacija britanske ekonomije u poslednjem tromesečju 2019. godine

  • Izvor: Tanjug
Stagnacija britanske ekonomije u poslednjem tromesečju 2019. godine

Velika Britanija je u poslednja tri meseca 2019. godine zabeležila nulti privredni rast, prema preliminarnim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

U saopštenju ONS-a se navodi da je rast koji su ostvarili uslužni i građevinski sektor neutralisan još jednim slabim rezultatom proizvodnog sektora, naročito automobilske industrije, prenosi agencija AP.

Ukupne poslovne investicije pale su za jedan procenat u četvrtom tromesečju, što je gore nego što su analitičari prognozirali.

Nulta stopa rasta usledila je nakon rasta od 0,5 odsto u periodu jul-septembra. Pokazatelj za treće tromesečje je revidiran naviše u odnosu na prvobitno objavljen podatak o rastu od 0,3 odsto.

Ekonomisti zamrlu proizvodnu aktivnost u poslednjem kvartalu pripisuju produženoj neizvesnosti oko Bregzita, koji je više puta odlagan, kao i pripremama za decembarske parlamentarne izbore.

Generalno, britanska ekonomija je 2019. godine porasla za 1,4 odsto, što blago poboljšanje u odnosu na stopu od 1,3 procenta prethodne godine.

Kancelarija za statistiku je 2019. godinu opisala kao "naročito nestabilnu".