Švajcarska središnja banka očekuje dobit od 49 milijardi franaka

Izvor: SEEbiz
09.01.2020

Švajcarska nacionalna banka (SNB) procenila je u četvrtak da je u 2019. godini ostvarila dobit od 49 milijardi franaka, zahvaljujući ulaganjima u devize i obveznice, kojima nastoji da zakoči jačanje domaće valute.

U 2018. godini SNB je zabeležio gubitak od 15 milijardi franaka.

Glavnina iznosa, 40 milijardi franaka, otpada na pozicije u stranim valutama. Na kraju prošle godine, SNB-ov je devizni portfelj premašio 804 milijarde franaka, što je više od vrednosti švajcarskog bruto domaćeg proizvoda.

SNB kupuje devize kako bi zakočio jačanje domaće valute koju ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u kriznim vremenima. Jak franak škodi švajcarskim izvoznicima, a potpora domaćoj ekonomiji sastavni je deo mandata središnje banke, kao i očuvanje stabilnosti cena.

SNB nije obavezan da ostvaruje dobit.

Dodatnih 6,9 milijardi prošlogodišnje dobiti generisano je povećanjem vrednosti ulaganja u zlato, prema preliminarnim podacima.

SNB će na temelju rezultata u 2019. isplatiti dve milijarde franaka dividendi, saveznoj vladi i kantonima i razgovaraće sa predstavnicima ministarstva finansija o mogućim dodatnim isplatama za 2019. i 2020. godinu.

Zaključni poslovni izveštaj za 2019. godinu, banka će objaviti 2. marta.

Investiraj odmah