Svetska tržišta: Indeksi na rekordnim nivoima, popustile napetosti na Bliskom istoku

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: Getty images
Svetska tržišta: Indeksi na rekordnim nivoima, popustile napetosti na Bliskom istoku

Na svetskim berzama, cene akcija su prošle nedelje dostigle najviše nivoe u istoriji, za šta je zaslužan  optimizam ulagača na početku nove godine i popuštanje napetosti na Bliskom istoku.

Na Volstritu je Dau Džouns prošloE nedelje ojačao 0,7 posto, na 28.823 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 3.265 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.178 bodova.

Pred kraj nedelje MSCI indeksa svetskih berzi, koji prati cene akcija u 49 zemalja, dostigao je najviše nivoe u istoriji, za šta su zaslužni rekordi na Volstritu, kao i rekord STOXX 600 indeksa vodećih evropskih akcija.

A za dobro raspoloženje na tržištima, zaslužno je popuštanje napetosti na Bliskom istoku.

Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, predsednik SAD-a Donald Tramp najavio je ekonomske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.

I dok su napetosti na Bliskom istoku popustile, u fokus ulagača ponovo su ušli trgovinski odnosi između SAD-a i Kine jer je Peking potvrdio da će zamenik premijera Liu He naredne nedelje u Vašingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Prema prvoj fazi sporazuma, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Ove nedelje počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla određivati smer tržišta.

U anketi Rojtersa, analitičari procenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromesečju prethodne godine bila za 0,6 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Ostvare li se te procene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

A na većini evropskih berzi, cene akcija su prošle nedelje pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, na 7.587 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 6.037 bodova. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 2 posto, na 13.483 boda.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks prošle nedelje porastao je 0,8 posto, na 23.850 bodova.