Tesla – budućnost ili prevara 21. veka?

TW24
Foto: pixabay.com
24.07.2020

Sigurno se sećate momenta kada su se pojavili „pametni“ telefoni, ekran bez fizičke tastature, baterija koja traje manje od pola dana. Delovalo je kao ludačka ideja, zar ne? Kako su to posmatrali tadašnji teškaši mobilne industrije Nokia, Blackberry, Motorola i gde su oni sad?

Danas taj stakleni „sendvič“ dizajn, odnosno „pametni“ telefon sa svojim naprednim softverima i „ekosistemom“ koji se gradi oko njega, omogućava vođenje čitavih poslovanja kompanija u pokretu, pravljenje profesionalnih fotografija ili kreiranje detaljnog izveštaja o zdravstvenom stanju vašeg tela.

Ovaj sled događaja, kao i brzina razvoja tehnologije same mobilne industrije, nakon što je Apple predstavio prvu seriju Iphon-a sad već davne 2007. godine, naveo nas je na razmišljanje.

Da li se istorija ponavlja, samo u mnogo krupnijim razmerama?

Da li svedočimo početku propadanja nekih od najvećih svetskih kompanija iz oblasti auto ili naftne industrije?

Činjenica je da resursi i decenijski osvajana tehnologija najvećih svetskih kompanija iz spomenutih industrija, moraju agresivnije biti usmeravani u pravcu generisanja novih prihoda stvaranjem novih tehnologija i usluga koje one nude. U suprotnom, pitanje je vremena kada će se naći u sličnoj situaciji u kojoj su se našle kompanije sa početka teksta.

Sa druge strane, Tesla je mnogo više od prosečne kompanije iz auto industrije. Tesla je mnogo više od običnog automobila. Ova kompanija godinama unazad razvija softver i nove tehnologije za kojima će svet imati veliku potražnju u godinama koje su pred nama.

Najnoviji kvartalni izveštaji o poslovanju Tesle ukazuju da su dobit i prihodi znatno nadmašili prognoze analitičara, ali naglasićemo, reč je samo o prognozama.

Prihodi u prva 2 kvartala 2020. su niži u odnosu na 2019. godinu. Takođe EPS Tesle iliti zarada po akciji za prošlu godinu bila je negativna, dok je u ovom kvartalnom izveštaju 2.18 USD. Podsetićemo, u momentu pisanja ovog teksta pedesetdvonedeljni maksimum cena akcije Tesle iznosio je $1,793.02. USD.

Sa druge stane, prošlogodišnji EPS nemačkog Volkswagen-a iznosio je 26.62 EUR, dok je trenutna cena akcije 153.10 EUR.

Na celu priču nadovezaćemo se sumiranjem podataka od početka godine. Akcije Tesle rasle su neverovatnih 280%, a ako bismo se vratili još malo u prošlost, recimo godinu dana, ta brojka je neverovatnija, 560%. Sa druge strane tehnološki indeks Nasdaq od početka godine rastao je svega 19.32%, pa se postavlja logičko pitanje: „Čime je izazvan ovako snažan trend rasta Tesle?“

Odgovor je možda i više nego očigledan. Ono što je velikim igračima sa Wall Street-a odavno jasno, a sad velika većina počinje da shvata: hardver postaje manje vredan, dok napredni softveri i usluge koje oni mogu da pruže polako preuzimanju vodeće mesto u generisanju prihoda, i to ne samo tehnoloških kompanija.

Imajući to u vidu, ovaj drastičan rast cena akcija Tesle je moguće objasniti jedino očekivanjima investitora od tehnologije kakvu Tesla nudi i njene uloge u budućnosti.

Istorijski, ono što možemo da zaključimo na osnovu svega gore izrečenog jeste da se protiv inovacije ne treba boriti, neophodno je učiti, prihvatiti je i prilagoditi se, stoga se i postavlja logično pitanje: „Da li je Tesla stvarno budućnost 21 veka?“

Investiraj odmah