Tesla najvrednija američka auto kompanija u istoriji

  • Izvor: bankar.me
Tesla najvrednija američka auto kompanija u istoriji

Tesla je postala najvrednija američka automobilska kompanija u istoriji, a na berzi od nedavno kotira više nego tradicionalni industrijski giganti Ford i Dženeral Motors zajedno.

Iako Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, akcije Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kada je kompanija zabeležila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y, mesecima pre planiranog roka.

Akcije Tesla ubrzano su rasle, otkako je kompanija prošle nedelje otkrila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom tromesečju, što je blago premašilo procene analitičara, te da njena prva fabrika van Sjedinjenih Američkih Država, u Kini, sada isporučuje vozila.

Akcije kompanije su u nedelji do 9. januara porasle za 13 odsto, povećavajući neto vrednost bogatstva osnivača Tesle, Ilona Maska za 2,1 milijardi dolara.

Sa bogatstvom procenjenim na 28,8 milijardi 49-godišnji Mask trenutno je 34. najbogatija osoba na svetu.

Mask poseduje oko 22 odsto Teslinih akcija, koje čine otprilike polovinu njegovog bogatstva. Takođe, ima udeo u SpaceX, koji je procenjen na 12,5 milijardi dolara.

U utorak, vrednost Tesle je na tržištu dostigla 83 milijarde dolara, što je čini najvjednijom automobilskom kompanijom u istoriji Amerike. Do zatvaranja berze u petak, akcije Tesle dostigle su vrednost od čak 85,8 milijardi dolara.

Od oktobra vrednost akcija te kompanije se udvostručila, ali na tom putu bilo je i padova.

Ako se Teslin rast nastavi, cena njenih akcija može se ponovo udvostručiti i dodati milijarde na njenu već ogromnu neto vrednost, piše Forbs.