Tramp: Dosta je bilo

  • Izvor: B92
Tramp: Dosta je bilo

Povodom eskalacije trgovinskog rata sa Kinom američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru.

„Za samo godinu dana, tarife su oporavile našu industriju čelika – procvetala je! Uveli smo tarifu od 25 odsto na 'damping' cene čelika iz Kine i drugih zemalja, pa sada imamo jaku industriju koja raste. Moramo da spasemo čeličane zarad svoje odbrambene i automobilske industrije, a obe se snažno oporavljaju!“, napisao je Tramp na toj društvenoj mreži.

Tako će biti konkurentnije za kupce u SAD, dodao je.

"Kina kupuje mnogo manje od nas nego mi od njih, za skoro 500 milijardi dolara, tako da smo u fantastičnoj poziciji. Proizvodite kod kuće u SAD i nema tarifa. Takođe možete kupovati od zemalja na koje se tarife ne odnose umesto od Kine. Mnoge kompanije napuštaju Kinu", napisao je američki predsednik na Tviteru.

"Naša privreda je sada daleko veća od kineske i značajno je napredovala od izbora 2016. Mi smo 'kasica prasica' koju bi svi da orobe i iskoriste. DOSTA JE BILO!", kaže Tramp.

Trampova administracija je podigla carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza sa 10 na 25 procenata, i ta odluka je stupila na snagu 10. maja, a kinesko ministarstvo trgovine odgovorilo je da će će od 1. juna uvesti tarife do 25 odsto na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD.