Trgovinski sporazum Kina-SAD biće potpisan sledeće nedelje

  • Izvor: Tanjug
Trgovinski sporazum Kina-SAD biće potpisan sledeće nedelje

Potpredsednik kineske vlade Liu He potpisaće sledeće nedelje u Vašingtonu „prvu fazu“ trgovinskog sporazuma sa SAD-om, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine.

Liu, koji je i šef kineskog pregovaračkog tima u trgovinskim pregovorima sa SAD-om, posetiće Vašington od 13. do 15. januara, izjavio je portparol Ministarstva trgovine Gao Feng, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp, izjavio je 31. decembra da će „prva faza“ sporazuma s Kinom biti potpisana 15. januara u Beloj kući.

Takođe je tada rekao da će on potpisati sporazum sa „visokorangiranim predstavnicima Kine“, te da će kasnije otputovati u Peking kako bi započeo razgovore o sledećoj fazi.

Očekuje se da će u okviru „prve faze“ sporazuma biti smanjene tarife i povećane kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, energije i industrijske robe uz rešavanje nekih nesuglasica oko intelektualne svojine.

Ipak, nijedna verzija teksta sporazuma nije objavljena, a kineski zvaničnici još uvek nisu javno izneli stav o ključnim tačkama kao što je, primera radi, povećanje uvoza američke robe i usluga za 200 milijardi dolara tokom dve godine.

Sjedinjene Države su pokrenule trgovinski rat protiv Pekinga pre godinu i po dana optužujući Kinu za nepoštene trgovinske prakse, za krađu američke intelektualne svojine i za nepravedne subvencije koje koriste kineske državne kompanije, podseća britanska agencija.