Velika Britanija: Carinske kontrole sa EU neizbežne

  • Izvor: B92
  • Foto: Unsplash
Velika Britanija: Carinske kontrole sa EU neizbežne

Britanska vlada upozorila je juče kompanije koje izvoze u EU da treba da se pripreme, na to da je "neizbežno" vraćanje carinskih kontrola na granicama.

London planira ponovo da uvede kontrole za uzvoz robe poreklom iz EU na granicama posle prelaznog perioda koji se završava 31. decembra, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Velika Britanija će od 2021. biti "izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije i treba da bude spremna za carinske procedure i kontrole koje neizbežno slede", rekao je Majkl Gouv, jedan od ministara u vladi premijera Borisa Džonsona.

Britanija se obavezala da će primjenjivati pravila Unije tokom prelaznog perioda od 11 meseci do kraja godine posle zvaničnog izlaska iz EU 31. januara. U tom periodu dve strane treba da postignu dogovor o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Uvoz i izvoz iz EU neće imati preferencijalni tretman već će biti potvrgnut istim kontrolama kao za robu iz ostatka sveta, dodao je Gouv. On je dodao da EU takođe vrši kontrole robe koja ulazi na njenu teritoriju.

Ekonomisti većinom predviđaju vrlo negativan uticaj na britansku privrednu aktivnost ukoliko se izlazak iz EU ne završi zadovoljavajućim sporazumom o slobodnoj trgovini, i bude de fakto takozvani tvrdi Bregzit, bez sporazuma.