Volksvagen blago povećao isporuke u prethodnoj godini

  • Izvor: SEEbiz
Volksvagen blago povećao isporuke u prethodnoj godini

Nemački automobilski div Volksvagen (VW) objavio je u ponedeljak da je prošle godine isporučio nešto više automobila nego u 2018. zahvaljujući uzletu potražnje za temeljnim brendom pred kraj godine.

Još u novembru VW je zaostajao za brojem isporučenih vozila u 2018. da bi zahvaljujući skoku kineske potražnje, a u decembru ipak završio godinu s povećanjem globalnih isporuka, za neznatnih 0,5 posto.

Ukupno su u 2019. isporučili 6,28 miliona vozila.

U decembru, isporuke su na godišnjem nivou skočile 13,8 posto, na 615 hiljada. Na kineskom tržištu su uvećane 22,2 posto.

Ukupni podaci pokazuju da je polovina vozila isporučenih u decembru u inostranstvo, otpremljena u Kinu.

Prodaja u Evropi, uključujući i matičnu Nemačku, takođe je porasla u poređenju sa slabim decembrom 2018. godine kada je na rezultat negativno uticao novi standard emisija štetnih plinova WLTP i posledično smanjena Volksvagenova ponuda.

Prodaja sportskih terenaca skočila je 30 posto, što predstavlja povećanje za 10 procentnih bodova u odnosu na 2018. godinu.

Prodaja električnih vozila uvećana je 60 posto, na 80 hiljada, pri čemu su polovinu isporučenih vozila činila ona s isključivo električnim pogonom.

„U 2019. značajno smo ojačali našu poziciju na svetskom tržištu, uz uvjerljivo povećanje udela u globalnim tržištima", izjavio je član uprave Juergen Stakman.

Prema njegovim procenama za nemački poslovni dnevnik “Handelsblatt”, Volkswagenov udeo u svetskom tržištu iznosi osam posto.

Da bi u potpunosti ispoštovala novu evropsku regulativu i time izbegla kazne koje se mere u milijardama evra, kompanija mora dodatno povećati prodaju električnih automobila u novoj 2020. godini.