Zbog gubitaka Thyssenkrupp ukida na hiljade radnih mesta

  • Izvor: NOVAC.JUTARNJI.HR
  • Foto: Canva.com
Zbog gubitaka Thyssenkrupp ukida na hiljade radnih mesta

U sledeće tri godine kompanija planira ukinuti dodatnih 5.000 radnih mjesta, povrh 6.000 najavljenih prošle godine. Do sada su ih ukinuli 3.600.

Nemačka inženjerska kompanija Thyssenkrupp izvestila je u četvrtak da će ukinuti više radnih mesta nego što je planirano, nakon gubitka u protekloj poslovnoj godini koji odražava nagomilane probleme, dodatno otežane pandemijom koronavirusa.

U poslovnoj godini koja se završila u septembru Thyssenkrupp je poslovao s prilagođenim gubitkom pre kamata i poreza od 1,63 milijarde evra, od čega 946 miliona evra otpada na odeljenju proizvodnje čelika, piše Hina, prenosi portal Jutarnji list.

U godini ranije gubitak je na nivou grupe iznosio 110 miliona evra. Prihod je pao 15 posto, na 28,9 milijardi evra.

Priliv porudžbina i prihodi znatno su smanjeni zbog naglog pada potražnje najprije u automobilskoj industriji, ističe se u izveštaju.

"Još nismo ostvarili ono što smo planirali. Sledeći koraci mogli bi biti još bolniji, ali nemamo izbora", utvrdila je izvršna direktorka Thyssenkrupp-a, Martina Merc.

Kompanija je dosada radnicima nudila dobrovoljni odlazak uz otpremninu, a Merc nije želela da odgovori na pitanje hoće li morati posegnuti za otkazima.