Zbog "tajnog usporavanja" starijih verzija telefona, Epl plaća kaznu od 25 miliona evra

  • Izvor: Bankar.rs
  • Foto: Unsplash
Zbog "tajnog usporavanja" starijih verzija telefona, Epl plaća kaznu od 25 miliona evra

Epl mora da plati kaznu od 25 miliona evra jer je tajno usporavao starije verzije Ajfona.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obavešteni o ovim merama kompanije.

Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema (10.2.1 i 11.2) može da uspori njihove uređaje.

Epl koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije Ajfon uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem rešen regulativom.

Pored kazne koja je doneta zbog “obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači”, kompanija Epl će na svojoj stranici morati da postavi saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mesec dana, piše “Independent”.

Prošle godine, Epl je obećao da ce biti iskreniji sa potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba da produži život uređajima, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model, preneo je sarajevski portal Klix.

Ovaj se problem pojavi svaki put kada Epl izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sistema.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

“Svi naši postupci su uvek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno da naglasim. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvek dobronamerni”, izjavio je Tim Kuk, izvršni direktor Epla.