"Nova" vakcina protiv virusa! Da li se bliži kraj pandemije?

  • Autor: TradeWin24
  • Foto: pixabay.com

Kao i svakog ponedeljka uradićemo tehničku analizu i predviđanje tržišta akcija, zlata, nafte, valuta i drugih instrumenata za nedelju ispred nas.

Od važnih tema izdvajamo:

  • Potpuno zatvaranje ekonomija u Evropi zbog pandemije se nastavlja
  • Evropska centralna banka najavila veliki stimulus u decembru

Da podsetimo, TradeWin24 pored analize tržišta omogućava i direktno trgovanje na preko 130 berzi. Na našoj platformi možete investirati u akcije najvećih svetskih kompanija kao što su Amazon, Tesla, Netflix, Google i mnoge druge.

LUFTHANZA – Za ovu nedelju izabrali smo akciju kompanije LUFTHANZA koja se nalazi u sektoru avionskog prevoza. Akcija ove kompanije trguje se kao sastavni deo nemačkog indeks DAX30. Ova kompanija je jedna od najpoznatijih avio prevoznika u svetu. Pad akcija ove kompanije počeo je još na početku 2018. godine i ubrzao se usled pandemije i obustavljanja avionskog saobraćaja. Prethodne nedelje kompanija je najavila otpuštanje 22,000 radnika usled pada prihoda. U komentaru usled ove mere kompanija je najavila da će njen oporavak biti spor i da će trajati nekoliko godina. U prvim mesecima posle pandemije kompanija je najavila da će 100 aviona ostati prizemljeno. Trenutno kretanje akcije posle naglog pada je postranično i mi očekujemo da se ovakava kretnja nastavi u sledećim mesecima posle koje očekujemo još jedan pad akcije do nivoa od 5 EUR. Nivoi otpora nalaze se na 10.50 i 12 EUR dok se nivoi podrške nalaze na 6 EUR. Naš indikator relativne snage trenda nalazi se visoko i ukazuje na mogući scenario koji smo predstavili u ovom pregledu.

SP500 – U prvom delu protekle nedelje cena indeksa je porasla malo iznad naših nivoa otpora kada su vesti o potencijalnoj vakcini objavljeni od strane kompanije Pfajzer. Ipak vakcina još nije u upotrebi niti je prošla potrebna dodatna ispitivanja tako da se u narednim danima cena spustila u okvire naše prošlo nedeljne prognoze. Obnovljena pandemija, neizvesnost kraja američkih izbora samim tim i novog stimulusa kao i procene da ekonomski oporavak neće ići tolikom brzinom prevladali su prvobitnu euforiju.  Za sada ostajemo neutralni sa težištem ka nižim cenama na ovom indeksu sve dok se vakcina ne potvrdi i rezultat izbora ne bude konačan a to se očekuje za sada do kraja decembra ili u Januaru 2021. U slučaju da indeks krene da trguje iznad nivoa od 3,672 mislimo da je time njegov rast osiguran. Nivo otpora pomera se na 3.675 dok se nivoi podrške nalaze na 3.210 i 2.936.

NASDAQ100 - U prvom delu protekle nedelje cena indeksa je porasla do naših nivoa otpora koji se nalaze na 12.517. kada su vesti o potencijalnoj vakcini objavljeni od strane kompanije Pfajzer cena je prvobitno krenula da raste. Ipak vakcina još nije u upotrebi niti je prošla potrebna dodatna ispitivanja tako da se u narednim danima cena spustila u okvire naše prošlo nedeljne prognoze. Obnovljena pandemija, neizvesnost kraja američkih izbora samim tim i novog stimulusa kao i procene da ekonomski oporavak neće ići tolikom brzinom prevladali su prvobitnu euforiju.  Isto tako cena mnogih kompanija koje su rasle u periodu pandemije na osnovu tehnoloških dostignuća koji su pomogli da ekonomiji da kako tako funkcioniše izgubile su vrednost akcija pošto su investitori procenili da će eventualnom normalizacijom njihovi prihodi pasti. Za sada ostajemo neutralni sa težištem ka nižim cenama na ovom indeksu sve dok se vakcina ne potvrdi i rezultat izbora ne bude konačan, a to se očekuje za sada do kraja decembra ili u Januaru 2021. Nivo otpora ostaje oko 12.571 dok se nivoi podrške nalaze na 10.678 i 10.271.

XAU/USD – Cena zlata nije toliko oscilovala koliko se očekivalo zbog rizika tokom izbora u Americi kao i obnovi pandemije. Posle pada sa naših nivoa otpora cena za sada trguje postranično. Na vesti o mogućoj vakcini zlato je izgubilo vrednost jer ovaj metal i dalje važi kao obezbeđenje od rizika na tržištu, a ti rizici su se smanjili. Nivo otpora pomeraju se na 2,022 dok se prvi nivoi podrške ostaju oko 1,850 USD i 1.789 USD.

NAFTA – Cena Američke lake nafte trgovala je na višim nivoima prethodne nedelje. Sa naših prvih nivoa podrške od 36 USD cena je porasla i trenutno trguje oko 42 USD.  Vesti o vakcini su podigle cenu zbog optimizma da će potrošnja ovog energenta u narednim mesecima porasti.  Mislimo za sada da se još nisu stekli uslovi za takav rast i mišljenja smo da će cena pre ići ka nižim nivoima. Sve dok trgujemo ispod dva nivoa otpora koji se nalaze na 43 i 46 USD ostaćemo neutralni zbog moguće korelacije sa cenom indeksa.. Nivoi podrške ostaju na 36 i 32 USD.

EUR.USD – Rast cene koji se dogodio proteklih dana na valutnom paru EUR/USD  desio se zbog izbornih rizika i objave vesti o vakcini. Trenutno svi ekonomski podaci su mnogo bolji u Americi nego u Evropi. Poslednji podaci o ekonomiji i inflaciji u EU zoni nisu bili ohrabrujući niti su u skladu sa projekcijama Evropske Centralne banke a trenutno se i dešava i potpuno zatvaranje ekonomija. Za sada i dalje smo mišljenja da trenutni uslovi podržavaju pad ove valute do nivoa podrške od 1,15/1,14 nivoa. Ove nedelje centralna banka je najavila da će stimulus na sastanku u decembru biti priličan. Nivo otpora oko 1,1860 se trenutno testira dok  nivoi podrške i dalje ostaje na 1,15 i 1,14.

DAX30 – Trenutni rast cene protekle nedelje na indeksu DAX 30 desio se u toku izbora u Americi i a dodatni rast se desio zbog objave vesti o vakcini. Na većim vremenskim intervalima trend je i dalje rastući dok u sledećim nedeljama očekujemo manji pad cene posle koga bi trebalo da se rastući trend obnovi. Uslovi u globalnoj ekonomiji kao i u Evropi još ne pružaju dovoljno sigurnosti u skori oporavak. Evropske ekonomije su uglavnom u otežanom funkcionisanju zbog pandemije. Nivoi otpora ove nedelje pomera se na 13.464 dok se prvi nivo podrške nalazi na 12.192 i 11.510.

Ekonomski kalendar za ovu nedelju ne sadrži vesti koje mogu proizvesti značajnija pomeranja na tržištima. U ponedeljak i petak nema važnijih objava dok u utorak izlaze podaci o prodaji u potrošačkom sektoru.  U sredu izlaze podaci o inflaciji u Evropskoj uniji za Oktobar a u četvrtak izlaze podaci o novi zahtevima za pomoć nezaposlenih u Americi.

Ovo je bio pregled tržišta za nedelju koja je pred nama.

Nadam se da ćete ove informacije pametno iskoristiti u svom trgovanju.

Moje ime je Aleksandar Koprivica i vidimo se ponovo sledećeg ponedeljka.

Do tada, lep pozdrav.

OTVORI RAČUN

TRADEWIN24