Zlato oborilo sve istorijske rekorde, a hoće li zaista poskupeti za 80%?

  • Autor: TradeWin24
  • Foto: pixabay.com

Ove nedelje zlato je doseglo svoj istorijski maksimum, ali je, po mišljenju stručnjaka, izvesno da skokovi cene neće trajati zauvek.

Zasad se taj ishod precizno ne nazire.

Bussines Insider je razgovarao sa brojnim analitičarima kako bi se otkrilo šta bi u budućnosti moglo da ugrozi rekordne poraste cene ovog dragocenog metala.

Odgovori su se sveli na nekoliko potencijalno kritičnih faktora, a to su:

  1. Kandidatura Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima,
  2. Razvoj efikasne vakcine protiv korona virusa, kao i
  3. Korekcija tržišta.

Naime, ovo su neki od ključnih preduslova koji bi mogli uticati na to da cena zlata krene silaznom putanjom. Investitor veteran Beri Dejvis iz „Martin Place Securities” je prošle nedelje izrazio svoja očekivanja da će cena zlata u naredne dve godine porasti za neverovatnih 80%, odnosno dostići cenu od 3500 USD po unci. „Ono što je zaista značajan podatak je kojom brzinom je premašena cena od 1.923 USD, što je bio prethodni maksimum“, izjavio je on.

U nedelji kada je dolar oslabio i kada su rasle tenzije između Amerike i Kine, ovaj metal je dosegao najviše nivoe. Zanimljiva je činjenica da je i „Goldman Sachs“ svoja dvanaestogodišnja predviđanja ispravio, pa prethodnu prognozu od 2000 USD za uncu povećao na 2300 USD. Ulagači širom sveta se utrkuju da kupe zlato i time su ovaj plemeniti metal vinuli na najviši cenovni nivo ikada.

Analitičar sa dugogodišnjim iskustvom BDD TradeWin24 Aleksandar Koprivica kaže da očekuje trend rasta cene kad je reč o ovom plemenitom metalu i predviđa: „Zlato trenutno trguje na istorijski najvišim nivoima iznad 2,000 USD. Očekujemo nastavak ovakvog trenda posle manjih pauza u pada cena. Ozbiljnija pauza u rastu cene može nastupiti oko nivoa od 2,200 USD.“

BDD TRADEWIN 24 kao licencirana brokerska kuća koja se bavi globalnim online trgovanjem, klijentima pruža direktan pristup najvećim regulisanim svetskim berzama. Mogućnosti za trgovanje zlatom putem nase trgovačke platforme su sledeće:

  • Spot ili fizičko zlato na London Bullion berzi koja predstavlja centar za međunarodno trgovanje (Over The Counter - OTC) za zlato. Simbol je XAUUSD, dok cena predstavlja vrednost jedne troy unce u dolarima. Za kupovinu jedne unce zlata potrebno je izdvojiti 2,048 USD. Trgovanje je isključivo špekulativno bez mogućnosti fizičke isporuke robe tj. zlata.
  • Terminski ugovori (Fjučersi) na njujorškoj merkaltilnj berzi (NYMEX). Simbol je GC. Fjučers ugovor predstavlja standardizovani ugovor koji sadrži 100 unci zlata. Ugovor je prirodno leverižovan, što znači da pri kupovini ugovora plaćate samo inicijalnu marginu čija je vrednost daleko manja od ukupne vrednosti ugovora, gotovo 17 puta. Vrednost septembarskog ugovora u momentu pisanja ovog teksta iznosila je 204,654.85 USD, dok je Inicjalna margina iznosila svega 12,241 USD. Drugim rečima, potrebno Vam je 12,241 USD kako biste kupili 1 fjučers ugovor zlata koji vredi 204,654.85 USD. Fjučers ugovori su namenjeni većim investitorima koji ulažu veće svote novca i nisu pogodni za investitore sa manjim kapitalom.
  • Gold exchange-traded funds ili ETFs. ETF zlata omogućava investitorima trgovinu zlatom i izloženost cenovnim promenama zlata bez fizičkog posedovanja istog. SPDR Gold Shares ETF čiji je simbol GLD je najveći, a ujedno i najtrgovaniji fizički podržan exchange traded fund (ETF) za zlato na svetu. U junu 2020. fond je imao 36.49 miliona unci zlata čija je tržišna vrednost tada iznosila 63.43 milijarde dolara. Jedan GLD ETF ugrubo vredi 0.09375 unci zlata, čime sa sa promenom cene unce zlata menja i cena ETF-a. Cena jednog ETF-a zlata trenutno iznosi 192 USD. ETF je najpogodniji instrument za male investitore koji žele da zarade na promeni cene zlata, ali nemaju dovoljno veliki kapital kako bi uložili u fjučers ugovor.

Ukoliko želite da investirate u ovaj plemeniti metal ili da svoja sredstva posredstvom inotrgovanja preusmerite na druge finansijske instrumente, kontaktirajte nas ovde.

Našim budućim klijentima smo obezbedili potpuno besplatnu demo verziju računa, kako bi pre realnog trgovanja provežbali sve opcije koje TW platforma pruža. Za sva ostala pitanja Vam stojimo na raspolaganju na mail support@tradewin24.com ili telefonski na +381114444103.